lauantaina, maaliskuuta 11, 2006

Maailmalla on valloillaan kollektiivinen neulomis- ja käsityöbuumi. Se kertoo ihmisten tarpeesta saada jotakin näkyvää ja itsetehtyä aikaiseksi. Se kertoo halusta kuulua naisten ikiaikaiseen sukupolvien ketjuun. Naiset: eri elämäntilanteessa, eri ikäiset, eri näköiset ja eri maalaiset voivat kokoontua yhteen parantamaan maailmaa, vaihtamaan ajatuksia ja ideoita.

Yhteisöllisyys. Pehmeät arvot. Sitä tämä sukupolvi tarvitsee ja hakee sen kyllä. Yksi tapa saavuttaa haaveet on neuloa. Neuloa yhdessä. Virtuaalisesti ja In Real Life. Tämä buumi käden taitojen äärelle hiljentymisestä on maailmanlaajuista siksi, että nykyajan viestimet tuovat informaatiota maailman tapahtumista ja maailman "hengityksen äänet" ihmisten tietokonepäätteille, olohuoneisiin ja painettuihin medioihin.

Värit. WTC- terrori-iskujen, viimeaikojen aseellisten selkkausten, Afganistan- Irak-möhläysten, pommi-iskujen ja zunamin järkyttämät ihmiset eivät yleistäen jaksa kantaa agressiivisia, voimakkaita värejä, kuten kirkkaan keltaista, punaista ja oranssia. Oletteko huomanneet, että nämä värit eivät ole olleet viime aikoina järinkään paljoa muodissa. On ollut vihreitä, turkooseja, sinisiä, ruskeita ja tulossa on voimakkaasti lime, lila, purppurat ja harmaa. Petroolin sinisellä ja turkooseilla tulee myös jatkossa olemaan toistaiseksi oma asemansa muodissa. Maailman tapahtumat vaikuttavat muotiin ja sen väreihin. Nyt tarvitaan lohduttavia värejä.

3 Comments:

Anonymous juuli said...

Muotivärit ja ihmisten käyttämät värit on mun mielestä kaksi eri asiaa. Ja kokemuksesta voin sanoa, että juuri syyskuun yhdennentoista jälkeen myin ennätysmäärän punasävyisiä vaatteita ja huiveja. Kyllä punaisesta on turvaakin, se on kuin lämmin kohtu. Pari vuotta meni ja haettiin turvaa retrosta, ja 50-l. värimaailma oliivin, turkoosin ja ruskean sävyissä oli pinnalla. Nyt se koetaan jo liian tunkkaiseksi, ja maku kallistuu kirkkaisiin, optimistisiin sävyihin: vihreä on kova sana, ja keltainen uutena tulokkaana perässä.
Näin siis täältä Nykin vinkkelistä. Ja eroja Suomeen on mm. sinisen käytössä, täällä sitä ei käytetä ellei se ole muotia, ja Suomessa se taas ei mene pois muodista lainkaan.

4:02 ip.  
Anonymous juuli said...

Muuten - kirjoitin aiheesta omassa lokissani tänään. Oli ruvennut mietityttämään sen verran. Kiitos ajatuksenkipinästä!

8:11 ip.  
Blogger Ninni said...

Juuli: Mielenkiintoista! Kiitos hyvästä väripostauksesta blogissasi. Käväisin lukemassa. Täällä Suomessa ei paljoa punaista ole näkynyt, mutta suomalaisethan nyt tunnetustikin ovat oma rotunsa, vajoavat siniseen. Punainen on voimaväri, josta voidaan hakea tottahan toki myös lohtua, mutta tälle kansalle se yleistäen on aika vahva ja aktiivisempi sekä agressiivisempi väri. Tietenkin on tässäkin maassa ne omat persoonansa, jotka jaksavat aina kantaa sen oman punaisensa ja oranssinsa, tapahtuipa mitä tahansa.

8:30 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home